Forsøgsordningen
2018-2025
Forsøgsordning i Danmark for Medicinsk Cannabis
Danmark har taget et stort skridt fremad inden for medicinsk cannabis ved at igangsætte en forsøgsordning. Dette proaktive skridt har til formål at udforske de potentielle fordele og ulemper ved at bruge cannabis til medicinske formål. Forsøgsordningen er et udtryk for Danmarks engagement i evidensbaserede sundhedsbeslutninger og giver mulighed for at indsamle værdifulde data og oplysninger til fremtidig beslutningstagning.
Forsøgsordningens mål
Hovedmålene for forsøgsordningen i Danmark for medicinsk cannabis er som følger:
Forskning og udvikling: Programmet sigter mod at indsamle robust videnskabelig dokumentation for effektiviteten af medicinsk cannabis til behandling af forskellige medicinske tilstande. Denne forskning vil give værdifuld indsigt i de potentielle fordele og risici ved cannabisbaseret medicin.
Kvalitetskontrol og sikkerhed: Det er afgørende at opretholde strenge standarder for kvalitetskontrol, når det gælder medicinsk cannabis. Pilotprogrammet vil fokusere på at etablere de nødvendige regler og sikkerhedsprotokoller for at sikre, at patienterne får pålidelige og sikre produkter.
Patientadgang: Pilotprogrammet har til formål at forbedre patienternes adgang til medicinsk cannabis og sikre, at de, der kunne have gavn af denne alternative medicin, kan få den lovligt. Ved at strømline processen og reducere lovgivningsmæssige barrierer kan patienter få adgang til medicinsk cannabis under vejledning af sundhedspersonale.
Forsøgsordningen vil blive gennemført i udvalgte medicinske faciliteter i hele Danmark. En bred vifte af medicinske tilstande vil blive overvejet til behandling, herunder kroniske smerter, epilepsi, multipel sklerose og visse psykiatriske tilstande. Programmets varighed er oprindeligt sat til to år, hvilket giver tid nok til at indsamle tilstrækkelige data om patientresultater, bivirkninger, doseringsregimer og effektivitet. Denne tidsramme gør det også muligt for sundhedspersonale at forstå patientoplevelsen og vurdere programmets indvirkning på patienternes livskvalitet
Samarbejde og partnerskaber
For at sikre pilotprogrammets succes er samarbejde mellem forskellige interessenter afgørende. Inddragelse af sundhedspersonale, forskere, den akademiske verden, patientorganisationer og medicinalindustrien vil bidrage til en omfattende evaluering af resultaterne af programmet for medicinsk cannabis. Der søges også internationale samarbejder, der giver mulighed for vidensudveksling og læring fra lande, der allerede har implementeret lignende initiativer med succes.
Regulering og juridiske rammer
Lægemiddelstyrelsen vil spille en vigtig rolle i reguleringen af pilotprogrammet. De vil føre tilsyn med distribution, registrering og overvågning af medicinske cannabisprodukter for at sikre overholdelse af sikkerhedsstandarder og etiske retningslinjer. De juridiske rammer omkring medicinsk cannabis i Danmark vil blive raffineret og opdateret i slutningen af 2025.
Kriterier for ordination af medicinsk cannabis
Ansvaret for medicinsk behandling med cannabis påhviler altid den behandlende læge. Det er derfor lægen, der fastslår, om en patient skal behandles med medicinsk cannabis.
Ifølge cannabisvejledningen fra Lægemiddelstyrelsen bør:
Relevante godkendte markedsførte lægemidler være afprøvet, før behandling med medicinsk cannabis forsøges.
Cannabis ikke anvendes til børn og unge under 18 år på grund af manglende viden om langtidseffekter, herunder kognitiv udvikling.
En læge maksimalt ordinere til en måneds forbrug på en recept.
Læger som udgangspunkt ikke behandle med medicinsk cannabis uden for deres specialområde.
Yderligere har Lægemiddelstyrelsen godkendt få patientgrupper og indikationer for anvendelse af medicinsk cannabis som patient i Danmark. Du kan læse mere om relevante indikationer for ordination her.