Relevante indikationer
Medicinsk Cannabis
Indikationer for deltagelse i forsøgsordningen
Medicinsk cannabis er en mulighed for patienter med kroniske lidelser, som oplever manglende effekt eller dårlig tolerance over for konventionel medicin1). Din tilstand betragtes som kronisk, hvis symptomerne har varet i mere end tre måneder.
Medicinsk cannabis anvendes ofte som et supplement til din nuværende medicin. Nogle patienter kan være i stand til at reducere doseringen af, eller med tiden ophøre med, nogle af deres andre behandlinger2).
Relevante patientgrupper
Nedenfor finder du en liste over godkendte tilstande, hvor medicinsk cannabis i øjeblikket anvendes af patienter i Danmark, der søger lindring og forbedret livskvalitet. Godkendte tilstande fra Lægemiddelstyrelsen er1):
Kroniske smertetilstande
Smerter anses for kroniske efter 3-6 måneder, når konventionel behandling har svigtet. Før medicinsk cannabis ordineres, kræves vurdering og afgrænsning af målgruppe og evidens af Lægemiddelstyrelsen.
Nervesmerter (neuropatiske smerter):
Skyldes sygdom eller skader i nervesystemet.
Medicinsk cannabis kan have svag smertestillende virkning ved centralnervesystem- og perifere nervesmerter.
Generaliserede smerter i bevægeapparatet:
Oplevelse af diffuse smerter uden kendt årsag.
Ingen relevante kliniske undersøgelser støtter medicinsk cannabis til behandling.
Smerter ved inflammatoriske og degenerative ledsygdomme:
Moderne behandlinger er effektive.
Kun begrænset støtte for cannabinoider som smertelindring.
Smerter ved slidgigt (osteoartrose) og knogleskørhed (osteoporose):
Ingen specifik støtte for medicinsk cannabis i kliniske undersøgelser.
Cancersmerter:
Kan være relevant at behandle med medicinsk cannabis.
Begrænset effekt af Sativex® og dronabinol; ingen konklusiv evidens for synergistisk virkning med opioider.
Multipel sklerose (MS)
Sativex® er godkendt til at lindre symptomer hos voksne med moderat til svær spasticitet på grund af multipel sklerose (MS). Det gælder især for dem, der ikke har haft tilstrækkelig gavn af anden medicin mod muskelstivhed og oplever en markant forbedring under en indledende prøvebehandling. Der er nogle retningslinjer og baggrundsoplysninger om dette.
Effekten af behandlingen hjælper især med subjektive symptomer på muskelstivhed, men den er ikke enorm. Da nogle patienter oplever bedring, selv når de får en inaktiv behandling (placebo), og effekten ikke er ens i alle undersøgelser, mener eksperterne, at der kun er moderat bevis for, at behandlingen er gavnlig. Selvom der kan være bivirkninger, anses behandlingen generelt som relativt sikker [3].
For dem, der lider af centrale nervesmerter og smertefuld muskelstivhed på grund af MS, kan medicinsk cannabis være en relevant behandlingsmulighed. Dog er der mindre klarhed om, hvor effektiv det er for urinproblemer relateret til MS, da der ikke er bevist virkning på inkontinens, men nogle patienter har rapporteret forbedret vandladningstrang.
Rygmarvsskade (paraplegi)
Rygmarvsskader ledsages ofte af centrale nervesmerter, smertefuld muskelstivhed og problemer med blærefunktionen. Der er en vurdering af, at medicinsk cannabis kan være en relevant behandling for rygmarvsskader. Der er dog kun få undersøgelser, der specifikt har undersøgt smertelindring ved rygmarvsskader[4], men cannabis synes at kunne hjælpe med flere symptomer hos patienter med paraplegi, især nervesmerter og smertefuld muskelstivhed. Et større studie med 116 deltagere fandt dog ingen effekt af Sativex sammenlignet med placebo[5]. En nylig dansk undersøgelse med 537 patienter med traumatisk rygmarvsskade viste, at over en tredjedel af patienterne havde prøvet cannabis, og næsten 60% oplevede en subjektiv forbedring. De fleste patienter havde dog startet med at bruge cannabis før rygmarvsskaden, og hovedårsagen til brugen var primært rekreativ[6].
Kvalme og opkastning efter kemoterapi
Cesamet® og Marinol®/Syndros® er godkendt til behandling i USA. Det er værd at bemærke, at de kliniske undersøgelser, der førte til godkendelsen, hovedsageligt blev udført før 1990, før serotonin-receptorantagonister, neurokinin-receptorantagonister og hyppigere brug af glukokortikoider i forebyggende behandling blev almindelige. Medicinsk cannabis er næsten ikke blevet sammenlignet med moderne midler til at lindre kvalme.
Der vurderes, at medicinsk cannabis kan være en relevant behandling for kvalme og opkastning efter kemoterapi. En undersøgelse fra Cochrane konkluderer, at medicinsk cannabis kan bruges til patienter med svær kvalme og opkastning efter kemoterapi, men det skal bemærkes, at dataene er gamle, og brugen af nyere midler til at lindre kvalme kan ændre denne anbefaling[7].
Kriterier for ordination af medicinsk cannabis
Ansvaret for medicinsk behandling med cannabis påhviler altid den behandlende læge. Det er derfor lægen, der fastslår, om en patient skal behandles med medicinsk cannabis.
Ifølge cannabisvejledningen fra Lægemiddelstyrelsen bør:
Relevante godkendte markedsførte lægemidler være afprøvet, før behandling med medicinsk cannabis forsøges.
Cannabis ikke anvendes til børn og unge under 18 år på grund af manglende viden om langtidseffekter, herunder kognitiv udvikling.
En læge maksimalt ordinere til en måneds forbrug på en recept.
Læger som udgangspunkt ikke behandle med medicinsk cannabis uden for deres specialområde.
Konsultér din læge eller privat lægeklinik
Det er vigtigt at bemærke, at forsøgsordningen for medicinsk cannabis kun er tilgængelig for patienter, der ikke har haft tilfredsstillende effekt af konventionel behandling. Din læge vil vurdere din situation og afgøre, om du er egnet til at deltage i ordningen.
Hvis du er interesseret i at være en del af forsøgsordningen for medicinsk cannabis, bør du kontakte din læge for at diskutere dine symptomer og behandlingsmuligheder. Din læge vil kunne vejlede dig om, hvorvidt medicinsk cannabis kan være en passende behandling for dig.
Husk, at medicinsk cannabis kun bør anvendes under lægeligt tilsyn og i overensstemmelse med de anbefalede doser og instruktioner. Det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle bivirkninger og at følge op med din læge regelmæssigt for at evaluere behandlingens effektivitet.
---
Bemærk: siden er kun til informationsformål og erstatter ikke professionel medicinsk rådgivning. Hvis du overvejer medicinsk cannabis som behandlingsmulighed, bør du altid konsultere en læge eller specialist.
Referencer:
Lynch ME, Campbell F. Cannabinoids for treatment of chronic non-cancer pain; a systematic review of randomized trials. Br J Clin Pharmacol. 2011; 72:735-44.
Andreae MH, Carter GM, Shaparin N et al. Inhaled Cannabis for Chronic Neuropathic Pain: A Meta-analysis of Individual Patient Data. J Pain. 2015; 16:1221-32.
Lynch ME, Ware MA. Cannabinoids for the Treatment of Chronic Non-Cancer Pain: An Updated Systematic Review of Randomized Controlled Trials. J Neuroimmune Pharmacol. 2015; 10:293-301
Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health; 2016 Sep 21. Cannabinoid Buccal Spray for Chronic Non-Cancer or Neuropathic Pain: A Review of Clinical Effectiveness, Safety, and Guidelines.
Wallitt B, Klose P, Fitzcharles M-A et al. Cannabinoids for fibromyalgia. Cochrane Database of Systematic Reviews (2016).
Richards BL, Whittle SL, Buchbinder R. Neuromodulators for pain management in rheumatoid arthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012.
Fitzcharles M-A, Baerwald C, Ablin J and Häuser W. Efficacy, tolerability and safety of cannabinoids in chronic pain associated with rheumatic diseases (fibromyalgia syndrome, back pain, osteoarthritis, rheumatoid arthritis): A systematic review of randomized controlled trials. Schmerz 2016; 30: 47-61.
Beaulieu P. Effects of nabilone, a synthetic cannabinoid, on postoperative pain Can J Anaesth. 2006 Aug; 53(8):769-75